Konsolidering
Efter en stark inledning av månaden har aktiemarknaderna kommit in i en lite oroligare fas vilket är naturligt efter fyra månaders relativt kraftig uppgång. Finansmarknadernas fokus är fortfarande på inflation samt analys och prognoser av centralbankernas agerande. Inflationsstatistiken har den senaste tiden i stort sett följt marknadens prognoser men när det skett avvikelser har det oftast skett på uppsidan. En faktor som paradoxalt nog oroar aktiemarknaden är att statistik för både arbetsmarknad och privatkonsumtion indikerar att USA:s ekonomi fortsätter utvecklas starkare än väntat. Detta riskerar att driva Federal Reserve att höja styrräntan mer och under längre period än marknadens aktörer hittills har räknat med och därmed lägga sordin på den goda börsstämningen. Även här hemma i Sverige har vi sett tecken på att inflationsnedgången råkat ut för vissa bakslag. Just nu prisar räntemarknaden in att räntan i USA toppar kring 5,50 procent under hösten. För EU förväntas ECB:s räntetopp bli omkring 3,75 procent under 2023.
Värderingen på börsen generellt indikerar inte längre några direkta fyndnivåer. En mer detaljerad analys på sektornivå ger dock en lite annorlunda bild. Stora bolag med kvalitetsstämpel är i många fall redan relativt högt värderade, vilket är helt rimligt, medan mindre bolag som föll mer i nedgången fram till i höstas och har stigit mindre i uppgången i många fall ser lågt värderade ut. Bolag som producerar och säljer sällanköpsvaror till konsumenter är i många fall också fortfarande nära sina bottennoteringar. Ändå är vinstmultiplarna i dessa bolag ofta relativt höga i ett kortare perspektiv men räknat på mer normaliserade vinster som sannolikt kommer tillbaka under 2024-2025 förefaller vissa av dessa aktier vara riktiga fynd. Den svåra frågan i detta fall är när det är dags att börja köpa. Teknikaktier var en av de kategorier som föll mest under 2022 men det är också en av de kategorier som stigit mest sedan dess. Värderingen av teknikaktierna skiljer sig mycket från bolag till bolag men generellt är den fortfarande inte särskilt hög och ser attraktiv ut på lång sikt. Den senaste tidens något ökade inflations- och ränteoro har dock dämpat humöret. En annan sektor som var en förlorare förra året och som återhämtat sig ordentligt är fastigheter. I denna sektor ser värdena i relation till bolagens redovisade substansvärde ofta attraktiva ut, men vi är osäkra på om dessa substansvärden verkligen speglar reellt värde eftersom det för närvarande sker så lite transaktioner i sektorn. Fastigheternas avkastning i relation till marknadsräntorna indikerar också att fastighetsvärdena fortfarande är för höga.
Slutsatsen är att läget är något mer svårnavigerat efter de senaste månadernas uppgång, men om blicken lyfts kan vi konstatera att inflationstakten långsamt utvecklas åt rätt håll och vi närmar oss det läge där centralbankernas räntebanor toppar ut. Detta bör bädda för fortsatt uppgång på aktiemarknaderna. På kort sikt är det dock naturligt med en konsolideringsperiod innan nästa uppgångsfas tar vid.
Med vänliga hälsningar
STRAND KAPITALFÖRVALTNING AB