Fortsatt börsnedgång och ytterligare försvagad krona
Augusti blev ytterligare en svag månad för svenska aktier och extra dystert blev det för de flesta småbolagsinvesterare. Därmed fortsatte en trend som har pågått under större delen av året. En annan trend som fortsatte under månaden och som nu har pågått i ungefär två år var utförslöpan för den svenska kronan. På två år har US-dollarn blivit nästan 30 procent dyrare i svenska kronor medan euron har stigit med 17 procent. Nedgången i kronans värde har flera orsaker. En sådan är att Sverige ses som en liten högriskmarknad hos utländska investerare och i oroliga tider säljs värdepapper och andra tillgångar med högre risk för att i stället investeras på större och upplevt tryggare marknader. Denna gång ser investerare dock på Sverige med mörkare glasögon än vanligt beroende på bland annat den höga skuldsättningen hos hushållen och i fastighetsbolagen. I ett lite längre perspektiv har vi också en del strukturella problem i form av arbetskraftsbrist inom vissa områden samtidigt som det är en relativt stor andel av befolkningen som står utanför arbetsmarknaden. Vi har även en av de lägsta tillväxtnivåerna i hela Europa.
Svenska kronan i relation till USD och EUR
Källa Infront
De strukturella problemen i Sverige är dock inte nödvändigt liktydigt med att investeringar på svenska börsen är en dålig investering. I och med att Sverige är ett litet exportberoende land får en hel del svenska företag förstärkt konkurrenskraft av den svaga kronan. Dessutom är många av bolagen på Stockholmsbörsen internationella företag med den absoluta merparten av verksamheten utanför Sverige. På detta sätt utgör en investering i många av de stora börsbolagen i Sverige ett långsiktigt skydd mot svagheten i den svenska kronan även om det inte alltid fungerar på detta sätt på kort sikt. Detta är också en av förklaringarna bakom den svaga utvecklingen för de mindre börsbolagen. Många av dessa är betydligt mer beroende av den svaga inhemska ekonomin i Sverige och därmed påverkas de betydligt mer av lågkonjunkturen och i många fall är valutaeffekterna till och med negativa. Nedgången i dessa bolag sänker värdet på småbolagsfonderna och detta resulterar i att fondandelsägare säljer sina andelar, vilket i sin tur tvingar förvaltarna att sälja även de bättre innehaven. Detta leder till en negativ spiral som kan pågå relativt länge.
Det är lätt att mot bakgrund av detta ifrågasätta om det är värt att äga småbolag. Det som gör det intressant är dock att den negativa spiralen fungerar på samma sätt när den är positiv. Stigande kurser leder till ökat intresse för småbolag, vilket leder till inflöde i småbolagsfonder, vilket ger stigande kurser. Grafen nedan visar utvecklingen för de trettio största börsbolagen jämfört med OMX Midcap GI (1-10 miljarder kronor i börsvärde). En investerad krona i OMX Midcap GI har alltså på knappt 13 år blivit ungefär 60 procent mer värd än samma investerade krona i OMX 30, trots den senaste nedgången för de mindre bolagen.
Jämförelse mellan OMX Midcap GI och OMXS30 GI (GI innebär inklusive utdelningar)
Källa Infront
Det finns inga garantier för att samma mönster kommer att upprepas under de kommande 13 åren, men vår bedömning är att sannolikheten för att historien kommer att upprepa sig är god. Den svåra frågan är när det skiftar över. Kanske har det redan börjat hända i och med att småbolag gått bättre än stora under de senaste dagarna. Det troligaste är dock att vändningen för de större bolagen börjar repa sig först och de mindre dröjer lite längre.
Med vänliga hälsningar
STRAND KAPITALFÖRVALTNING AB
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.