Svag inledning och stark avslutning
Maj startade svagt men aktiemarknaden återhämtade sig under andra halvan av månaden. Nedgången under inledningen av perioden berodde till stor del på inflationsoro och fortsatta nedstängningar i Kina på grund av covidutbrotten i framför allt Shanghai. Analysen av inflationen är för närvarande en svår nöt att knäcka och det svåra är att avgöra om inflationen är här för att stanna länge eller om den är tillfällig. De som tror att den är här för att stanna pekar i huvudsak på svårigheten med försörjningen av råvaror. Utbudet på olja begränsas av restriktioner mot Ryssland och priserna på metaller drivs av att gruvindustrin underinvesterat under lång tid, vilket gör det svårt att möta det ökade behovet som till exempel elektrifieringen skapar. Det som talar för att detta kommer att fortsätta att påverka inflationen är att råvaruprisökningarna inte fullt ut har slagit igenom på andra varor och att löneutvecklingen i Europa ligger efter. Det som talar emot på lång sikt är att priserna redan är så höga att det driver på investeringar och väcker upp så kallade ”swing producers”, som producerar när priserna är tillräckligt höga, vilket kan komma att dämpa ytterligare uppgångar. Det räcker inte med att priserna är höga för att driva inflation varaktigt. De måste fortsätta stiga. Argumenten för att inflationen är tillfällig är att den till stor del beror på tillfälliga obalanser skapade av covidpandemin. Om det senare stämmer kan centralbankerna generellt ha varit något för ”hökaktiga” i sina ränteprognoser, vilket innebär att styrräntorna kan komma att börja sänkas tidigare. Fortfarande ligger emellertid marknadsprognoserna högre än centralbankernas egna prognoser. Den viktiga amerikanska 10-årsräntan har dock sjunkit från toppen på 3,12 procent i början av maj till dagens cirka 2,90 procent. Det har i sin tur ökat intresset för tillväxtaktier under framför allt andra halvan av maj. Detta är inte heller svårt att motivera eftersom dessa aktier nu i många fall har lika låg värdering som mer mogna bolag, men uppgången vilar fortfarande på en något bräcklig grund bland annat eftersom flera av de stora amerikanska teknikbolagen inte riktigt levt upp till förväntningarna.
En faktor som också sänker inflationsförväntningarna är att signalerna från inköpschefer ser allt sämre ut. Normalt sett innebär detta att vinstutsikterna för industrin försämras. Detta är dock inte heller lika säkert denna gång eftersom försäljningsutvecklingen snarare har begränsats av utbudsproblematik än brist på efterfrågan. Ett sådant exempel är personbilar där utbudet varit betydligt lägre än efterfrågan under flera år. Om efterfrågan nu minskar innebär det möjligen att leveranstiden krymper något men knappast att produktionen minskar. Även om personbilsindustrin är extrem så gäller delvis samma logik även i andra branscher. Ser vi till de svensknoterade bolagen så påverkas de dessutom positivt av valutaeffekter eftersom den svenska kronan nästan alltid är svag när konjunkturen försämras.
Slutsatsen vi drar av detta är att det visserligen finns en hel del som inte ser bra ut, men att ränte- och inflationsutsikterna nu ser något bättre ut. Samtidigt finns det goda möjligheter till en stabil vinstutveckling trots sämre konjunkturutsikter. Vår strategi är att vara fortsatt försiktiga men att ändå öka aktievikten något i små steg.
Med vänliga hälsningar
STRAND KAPITALFÖRVALTNING AB