Legal information
TILLSYN
Strand Kapitalförvaltning AB (Strand), org no 556345-2266, står under Finansinspektionens tillsyn och har följande tillstånd enligt lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder:
- Diskretionär portföljförvaltning av investeringsportföljer
- Investeringsrådgivning till kund avseende finansiella instrument
- Tillstånd till fondverksamheten enligt lagen (2013:561) om förvaltare av alternativa investeringsfonder
- Mottagande & vidarebefordran av order avseende finansiella instrument
Revisor: KPMG AB med Anders Tagde som huvudansvarig revisor
Funktionen för internrevision: Lüsch & Co Revision AB med Auktoriserad revisor Leif Lüsch
Funktionen för regelefterlevnad: Harvest Advokatbyrå AB med Björn Wendleby som huvudansvarig
Riskansvarig: David Lindström
Klagomålsansvarig: Marie Anckarman, VD
INFORMATION OM RISKHANTERING
Funktionen för riskhantering är organisatoriskt och funktionellt oberoende av förvaltningsorganisationen och är direkt underställd styrelsen i bolaget. Funktionen ansvarar för att kontrollera de risker som bolaget och vår verksamhet exponeras för, och att löpande bedöma huruvida bolagets riktlinjer är lämpliga och effektiva. I fondernas informationsbroschyrer finns information om de mest framträdande riskerna respektive fond är exponerad för.
ÄGARE
Strand ägs till 53,12 % av bolagets anställda. Därefter är Westindia AB (familjen Salén) största ägare med 29,08 %. Familjen Möller äger totalt 14,57%.
INFORMATION OM BÄSTA MÖJLIGA RESULTAT VID PLACERING AV ORDER
Strand ska vidta alla rimliga åtgärder för att uppnå bästa möjliga resultat för portföljtransaktioner som bolaget genomför för de diskretionära kunderna samt fonderna. De faktorer som normalt beaktas för att uppnå bästa möjliga resultat är pris, kostnad, snabbhet för utförande och avveckling, storlek, art och andra för kunden väsentliga förhållanden. Olika faktorer kan variera i betydelse för olika typer av transaktioner. Normalt ska bästa orderutförande bedömas med hänsyn till priset på det finansiella instrumentet och transaktionskostnaderna, där priset är överordnat transaktionskostnaderna.
Strand har detaljerade riktlinjer beträffande bästa möjliga resultat vid placering av ordet. Dessa riktlinjer lämnas ut vid förfrågan.
INFORMATION OM MARKNADSSONDERINGAR OCH KONTAKTPERSONER
Marknadssonderingar görs bland annat för att bedöma potentiella investerares intresse av en eventuell transaktion och dess prissättning, storlek och strukturering. Dessa är av betydelse för att kapitalmarknaden ska fungera väl. Marknadssonderingar kan omfatta en börsintroduktion eller därpå följande erbjudanden av värdepapper, och skiljer sig från den vanliga handeln.
Strand är generellt sett intresserad av att delta vid marknadssonderingar.
I enlighet med marknadsmissbruksreglerna, MAR, har Strand Kapitalförvaltning utsett särskilda kontaktpersoner vid marknadssonderingar. Information om detta lämnas nedan.
För marknadssonderingar på aktiemarknaden är Johan Thorén kontaktperson, Telefonnummer 08-442 54 73. E-mail: johan@strandkapital.se
För marknadssonderingar på räntemarknaden är Carl Johan Lagercrantz kontaktperson, Telefonnummer 08- 442 54 81. E-mail: carljohan@strandkapital.se
Om ingen av dessa personer är tillgängliga, kan information lämnas till en annan person inom Strand Kapitalförvaltnings förvaltningsavdelning. Informationen bör i sådana fall lämnas till den person inom förvaltningen som kan antas vara mest lämpad för den aktuella marknadssonderingen.
INFORMATION OM STRATEGIER FÖR UTÖVANDE AV RÖSTRÄTTER
Eftersom rösträtter enbart ska användas till förmån för fonderna och fondandelsägarna ska målet med att utöva ägarinflytande alltid vara att uppnå bästa möjliga avkastning med hänsyn tagen till fondernas mål och riktlinjer för investeringar. Den grundläggande strategin är att rösträtter i normalfallet endast ska användas då Bolagets ägarinflytande kan antas ha en reell påverkan i samband med stämmobeslut.
Då Strand är begränsat i storlek och i normalfallet inte har för avsikt att använda ägandet för att påverka bolagen använder Strand inte rösträtter i verksamheten.
En sammanfattande beskrivning rörande dessa strategier samt uppgifter om de åtgärder som vidtagits i enlighet med strategierna lämnas ut vid förfrågan.
PRINCIPER OCH RIKTLINJER FÖR AKTIEÄGARENGAGEMANG
Strand ska anta principer för sitt aktieägarengagemang avseende aktier som är upptagna till handel på en reglerad marknad och som har getts ut av ett bolag inom EES. Kraven avser endast förvaltningen av Strands ”egna” fonder, för närvarande specialfonderna Strand Förmögenhetsfond och Strand Småbolagsfond. Läs mer i bifogat dokument: Principer och riktlinjer för aktieägarengagemang etc. Bolaget har under det senaste kalenderåret inte vidtagit några åtgärder avseende aktieägarengagemang i enlighet med dokumentet.
Vid frågor om aktieägarengagemang vänligen kontakta Johan Thorén, Förvaltningschef och vice VD.
INCITAMENT
Strand får i samband med förvaltningen endast betala, ta emot en avgift, en kommission, ge eller ta emot en naturaförmån (incitament) under vissa förutsättningar.
Om incitament betalas eller ges till eller av en tredje part, måste avgiften/kommissionen alternativt naturaförmånen vara utformad för att höja kvaliteten på förvaltningen samt får inte hindra oss från att agera i andelsägarnas eller de diskretionära kundernas intresse.
Nedan lämnas information om de incitament Strand betalar eller tar emot.
Extern analys och analystjänster
Förvaltningen använder extern analys och analystjänster som en del av investeringsprocessen. Samtliga analyskostnader för både diskretionär- och fondförvaltning bekostas av Strand. Analyskostnaden belastar således inte andelsägare i fonderna – eller diskretionära kunder på kapitalförvaltningen.
Fondverksamheten
Strand erhåller ersättning från fonderna för att hantera förvaltning, administration, revision, för dess kostnad avseende förvaringsinstitutet och Finansinspektionens tillsynsverksamhet. Ersättningen utgörs av fast och rörligt förvaltningsarvode i enlighet med fondbestämmelserna för respektive fond.
Diskretionär förvaltning
Strand erhåller en ersättning för diskretionärt förvaltade uppdrag i form av förvaltningsarvode enligt avtal. Denna ersättning beräknas antingen med en procentsats på portföljens värde eller som en fast ersättning i kronor. Det förekommer även en performance baserad ersättning. Vi har ingen del i andra intäkter än det egna förvaltningsarvodet. All form av rabatt återbetalas oavkortat till våra kunder. Detta innebär att vi varken har intäkter från transaktioner eller provisioner. Istället bygger vår avgiftsmodell på förvaltningens resultat. Går det bra för våra kunder så går det bra för oss.
Ersättning till distributörer
Strand har ingått avtal med distributörer (såsom fondplattformar via banker och värdepappersbolag) som förmedlar våra fonder. Ersättning utgår till dessa i form av en procentsats av det förvaltningsarvode fondbolaget uppbär på det kapital som distributörerna förmedlar. Denna typ av ersättning betalas av Strand och belastar således inte fonderna eller fondandelsägarna. Strand är av uppfattningen att de tjänster som distributörerna utför är till nytta för fonderna och fondandelsägarna då de bidrar till att fonderna finns lättillgängliga för kunden samt att det förvaltade kapitalet i fonderna kan hållas på ändamålsenlig nivå.
INFORMATION OM ERSÄTTNINGSSYSTEM
Av 3 kap. 22 § samt 9 kap. 3 § i Finansinspektionens föreskrifter om förvaltare av alternativa investeringsfonder (FFFS 2013:10) framgår att Bolaget ska ha en ersättningspolicy. Av Europaparlamentet och Rådet förordning (EU) 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upplysningar som ska lämnas inom den finansiella tjänstesektorn (”Disclosureförordningen”) följer att Bolaget i sin ersättningspolicy ska lämna information om hur policyn är förenlig med Bolagets integrering av hållbarhetsrisker. Enligt föreskrifterna ska Bolaget ha en ersättningspolicy som dels är förenlig med och främjar en sund och effektiv riskhantering, dels motverkar ett överdrivet risktagande. I det ingår att beakta hållbarhetsrisker. Ersättningspolicyn utformas och tillämpas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till företagets storlek och interna organisation samt verksamhetens art, omfattning och komplexitet. Ersättningspolicyn ska även överensstämma med affärsstrategi, mål, värderingar och långsiktiga intressen för förvaltaren och de förvaltade alternativa investeringsfonderna eller investerarna i de alternativa investeringsfonderna, samt innehålla en förteckning över åtgärder som ska vidtas för att undvika intressekonflikter.
Bolagets styrelse har i enlighet med ovanstående antagit en ersättningspolicy som omfattar samtliga anställda.
Strands ersättningssystem är utformad i linje med bolagets affärsstrategi och de förvaltade fonderna, fondandelsägarna samt andra kunders mål, värderingar och långsiktiga intressen.
Syftet med vår ersättningspolicy är att motverka ett risktagande som inte är förenligt med fondernas eller portföljernas riskprofil, fondbestämmelser eller portföljavtal och andelsägarnas gemensamma intresse, eller kundernas bästa intresse. Strands ersättningsstruktur uppmuntrar inte till överdrivet risktagande, inte heller när det gäller hållbarhetsrisker. Anställda ska inte vid utförandet av arbetsuppgifter kunna ta överdriven risk eller kunna bortse ifrån identifierade hållbarhetsrisker. De som bedöms kunna ta risker i relation till bolagets Policy för integrering av hållbarhetsrisker/Due diligence-policy är bolagets förvaltare, vilka inte är föremål för rörlig ersättning. Efterlevnad av bolagets policy för integrering av hållbarhetsrisker/Due diligence-policy utgör en parameter vid beslut om fast ersättning.
Fast ersättning är sådan ersättning som är bestämd på förhand till belopp eller storlek. Basen i ersättningsmodellen ska utgöras av fast månadslön. Den fasta ersättningen ska vara marknadsmässig och sättas individuellt med en tydlig koppling till de anställdas arbete och prestation.
Rörlig ersättning är sådan ersättning som inte är bestämd på förhand till belopp eller storlek. Istället för rörlig ersättning strävar Strand mot att samtliga anställda skall vara aktieägare i bolaget.
Bolagets funktion för regelefterlevnad granskar årligen om Bolagets ersättningssystem överensstämmer med ersättningspolicyn och rapporterar resultatet till Bolagets styrelse.
Vår ersättningspolicy lämnas ut vid förfrågan.
INFORMATION OM ETISKA RIKTLINJER
Bolaget verkar i en bransch som präglas av att förtroendet för branschen upprätthålls. Styrelsen i Strand har arbetat fram etiska riktlinjer för verksamheten. Syftet med riktlinjerna är att verka för att en sund verksamhet främjas och att allmänhetens förtroende för den finansiella marknaden upprätthålls. Strand och dess medarbetare skall stå för hög kvalité och långsiktigt agerande. Bolaget skall iaktta god affärssed och kundintressen skall behandlas rättvist och konsekvent.
Våra etiska riktlinjer lämnas ut vid förfrågan.
INFORMATION OM DATASKYDDSFÖRORDNINGEN – GDPR
Dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) började att gälla i hela EU i maj 2018. GDPR ersatte den svenska personuppgiftslagen (PuL). Ni kan när som helst meddela oss om ni inte vill ha era personuppgifter registrerade hos oss eller avsluta prenumeration på utskick.
Läs mer i bifogat dokument: Strand Kapitalförvaltning – Integritetspolicy
STRANDS VISSELBLÅSARSYSTEM
Strands visselblåsarsystem är en trygg och säker kanal där vem som helst kan tipsa om allvarliga missförhållanden inom Strand.
Strands visselblåsarsystem består av ett webbaserat system i vilket det finns rapporteringskanaler till Strands juridiska samarbetspartner. Tipset landar först hos Strands visselblåsarfunktion Harvest Advokatbyrå AB (”Harvest”) som i sin tur använder ett visselblåsarverktyg från Nordic Whistle.
Alla tips som kommer in via Strands visselblåsarsystem hanteras skyndsamt och den som lämnat in tipset (”Tipsaren”) får återkoppling om hanteringen av ärendet inom tre månader.
Vad kan rapporteras via Strands Visselblåsarsystem?
Inom Strands visselblåsarsystem hanteras tips som gäller allvarliga missförhållanden som det finns ett allmänintresse av att de kommer fram. Exempelvis misstankar om bedrägerier, korruption eller annan form av ekonomiska brott, åsidosättande av arbetsmiljölagstiftningen, misstänkt miljöbrott eller allvarliga former av systematiska trakasserier. Försök att dölja missförhållanden kan också utgöra missförhållande.
Mindre förseelser eller allmänt missnöje och klagomål är givetvis också värdefullt för oss att ta del av. För den typen av frågor ska kontakt ske direkt med Strand, info@strandkapital.se.
Följ nedan länk för att lämna ett tips:
STYRELSEN
Staffan Salén, Styrelsordförande
Frans Wehtje, Ledamot
Johan Thorén, Ledamot
Annika Möller Monthan, Ledamot
Lotta Nilsson, Suppleant
Marie Anckarman, VD