Månadsbrev Strand Företagsobligationsfond november 2024
Månaden har präglats av presidentvalet i USA där Donald Trump tog hem segern och det republikanska partiet säkrade majoriteten både i senaten och representanthuset. Under månaden har de finansiella marknaderna haft fullt upp med att tolka och utvärdera de ekonomiska konsekvenserna av en republikansk politik och de olika ministerutnämningarna. Amerikanska börsindex reagerade positivt på valutgången med hopp om lägre skatter, inkomstbringande tullar och avregleringar. Sammantaget för månaden stängde S&P 500 med en uppgång om 0,24 %. Nordiska aktieindex hade det däremot tuffare med nedgångar i framför allt Sverige (OMX30 -2,50%), Danmark och Finland.
Räntor har varit volatila under månaden i och med valutgången i USA. Inledningsvis reagerade långräntorna med att stiga då marknaden tolkade valutgången och den kommande politiken som inflationsdrivande. Den amerikanska 10 års räntan steg som mest till 4,45 % under månaden för att sedan falla tillbaka till 4,17 % vid månadens slut. Drivkraften bakom nedgången var utnämnandet av hedgefondveteranen Scott Bessent till finansminister och ett inflationsutfall som låg nära förväntningarna. Bessent är skeptisk mot tullar och har tidigare uttryckt en oro för ett stigande budgetunderskott. Det ska bli intressant att följa hur han ska parera Trump och visar på motsättningar inom Trumps ekonomiska agenda. Samma mönster såg vi även i svenska räntor som generellt toppade i samband med det amerikanska valresultatet för att sedan falla tillbaka till lägre nivåer vid månadens slut.
I Europa fortsätter oron om ytterligare kontraktion efter försämrade konjunktursignaler. Den Europeiska centralbanken brottas med ett högt lönetryck och en fortsatt hög tjänsteprisinflation i kombination med en minskad aktivitet inom både tillverknings- och tjänstesektorn. Låsningarna i politiken i Frankrike och Tyskland spär på denna oro vilket fick euron att försvagas under månader till nivåer sett under 2022. Den 12 december kommer centralbanken med räntebesked och marknaden förväntar sig kraftfulla åtgärder. Det står mellan en 0,25% eller en 0,50% sänkning.
Emissionsmarknaden har varit intensiv under månaden med framför allt många high yield transaktioner. På den nordiska high yield marknaden emitterades obligationer för totalt 22 miljarder NOK under månaden vilket summerar till 208 miljarder NOK för årets första 11 månader. Momentum är fortsatt starkt i marknaden samtidigt som det kan konstateras att den största värdeskaparen i år, återhämtningen bland fastighetsbolagen, i stor utsträckning är klar. Detta skapar samtidigt utrymme för nya bolag och sektorer att leta sig in i marknaden.
VI har varit med i ett flertal transaktioner under månaden så som Sdiptech, Compactor, DLR, CTS och Pamica. I andrahandsmarknaden har vi ökat vårt innehav i Sveafastigheter samt plockat in bolaget Axentia i portföljen.
Strand Företagsobligationsfond A steg med 0,74 % under månaden samtidigt som dess jämförelseindex, Solactive SEK IG Credit Index, steg med 0,48 %. Fondens förräntningstakt uppgår till ca 7 % före avgifter och den genomsnittliga kreditlöptiden är 2,7 år. Räntedurationen uppgår till ca 0,6.
Strand Företagsobligationsfond har sedan starten 2020 tilldelats 5 stjärnor av analysföretaget Morningstar, vunnit Best SEK Bond Fund 3 years LSEG Nordic Lipper Awards och nominerad till årets kreditfond 2024 av Privata Affärer.
Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. Vi rekommenderar att du läser fondens faktablad och fullständiga informationsbroschyr innan du köper andelar i en fond.