Budet på Permascand
STRAND KAPITALFÖRVALTNING AVSER ATT EFTER FÖRLÄNGD ACCEPTFRIST GODTA ALTORS BUD PÅ 17 KRONOR PER AKTIE
Den 19 december 2023 lämnade riskkapitalbolaget Altor ett uppköpserbjudande på samtliga aktier i Permascand om 17 kronor kontant per aktie. Uppköpserbjudandet förutsatte 90 procent acceptansgrad och avsikten är att avnotera bolaget från börsen. Strand anser att budet är för lågt sett till bolagets potentiella värde och svarade initialt nej till budet. Vid utgången av acceptfristen den 19 januari, hade budet trots allt accepterats av motsvarande cirka 80 procent av det totala antalet aktier och röster i bolaget. Efter förlängd acceptfrist till den 2 februari har Strand beslutat att acceptera budet.
Vi motsätter oss inte Altor som ny ägare till bolaget då det finns en logik i att Altor med sin stora kunskap om vätgasens betydelse för den gröna omställningen också är ägare av Permascand. Det vi har motsatt oss och haft synpunkter på är att utköpet sker till ett för lågt värde på bolaget och dess framtida möjligheter. Vi var ankarsinvesterare inför noteringen 2019 och har varit investerade i bolaget från första noteringsdagen. Vi har följt bolaget noggrant sedan dess. Trots bolagets motgångar inom vattenrening har vi successivt ökat vår position då den stora potentialen i bolaget återfinns inom affärsområdet Electrification & Renewables. Elektrolys är en central pusselbit för anpassningen till ett mer hållbart samhälle. Här förväntar vi oss kommande stora order från både H2 Green Steel inom vätgas och från Northvolt inom återvinning av begagnade elbilsbatterier. Altor har i media själva kommunicerat följande om Permascand:
”Permascand är en fantastisk svensk industrijuvel”
”Framåt har man otroliga möjligheter”
”Permascand är ett av två bolag globalt som kan producera elektroder med hög effektivitet”
Att Altor delar vår analys av Permascands framtidsutsikter är uppenbart.
Strand hade helst av allt sett att bolaget förblev börsnoterat med en tillfredsställande likviditet i aktien. Skulle vi fortsatt ta ställning mot budet så riskerar vi att för våra kunders räkning bli fast med en illikvid minoritetspost i bolaget. Vår ägarandel skulle dessutom utmanas genom bland annat framtida emissioner i bolaget. Att i detta scenario kunna realisera vår position till ett högre värde än genom det bud som vi tidigare tackat nej till, har vi bedömt som osannolikt. Det är således med stor frustration som vi ser oss tvingade att acceptera budet och därmed överge vårt ägande i en fantastisk industrijuvel. Vi fortsätter oförtrutet arbeta för att hitta framtidens vinnare inom den gröna omställningen, samt agera för att fler än ett fåtal aktörer får ta del av de enorma möjligheter som omställningen medför.